Reviews

 

Art aan de wand voor Jong Lelystad hoeft helemaal niet duur te zijn!

Herman Brood

We waren een paar maanden terug wat dingetjes aan het decoreren in de huiskamer. Ik ben er toen achter gekomen dat een werk van Herman Brood die in onze huiskamer hing, waarvan ik altijd dacht dat het een ingelijste kopie was, een authentieke zeefdruk is. Ongelovig heb ik toen bij mijn ouders geïnformeerd waarom er in deze tijden van recessie bij ons thuis zoveel wordt geïnvesteerd in beeldende kunst. Er is mij toen verteld dat ze hem natuurlijk niet gekocht hadden, maar dat ze hem geleend hadden. Dit hebben ze gedaan hier in Lelystad, gewoon bij de Kubus. En ik ging er langs.

In een grote kamer op de benedenverdieping bevindt zich de kunstuitleen Art & Leen met een flinke collectie werken van lokale kunstenaars uit Flevoland en daarbuiten. Het is een organisatie zonder winstoogmerk en er werken vrijwilligers. Hier kunnen abonnees schilderijen (en andere beeldende kunst) lenen voor een klein percentage van de kostprijs per maand.

Cas Bastiaanse

Met zijn bekende constructivistische architectuur geeft de Kubus de kunstuitleen een geweldige locatie om te exposeren. Door een soort schuifdeuren uit een kast te trekken kunnen we naar een stuk of vijf werken tegelijk kijken en ze daarna weer makkelijk opbergen. Andere schilderijen staan op de grond en kunnen we bekijken op eenzelfde manier als we platen bekijken. De kunstuitleen heeft ook een zeer gevarieerde collectie. We zien pop-art werken van De Ruijter en de zeefdrukken van Brood hangen aan dezelfde muren als stillevens van Jan Kootstra. Dit maakt dat je als je abonnee bent, je een grote variatie aan stijlen thuis aan de muren kan hebben. Voor ons jongeren is het natuurlijk onhandig om kunst van dit soort kwaliteit in onze krappe kamertjes van 12 vierkante meter te stoppen, maar het doet goed dat deze werken beschikbaar zijn voor de oudere generaties. Op deze manier kan de beeldende kunst, ook in deze tijd, een plekje vinden in de Lelystadse huiskamers.

Artikel van Cas Bastiaanse redactielid van Jong Lelystad (www.jonginlelystad.nl).

12 februari 2014


2017-06-22 (3452)