Samenvatting collectie

 

Samenvatting collectie

Om u een indruk te geven van onze collectie vindt u op deze pagina een kleine samenvatting van de collectie. De werken zijn verdeeld in een aantal categorieën. Per categorie kunnen we u een paar werken tonen.

Om de volledige collectie te zien nodigen we u graag bij ons uit in de Kubus. Daar kan u de werken die niet zijn uitgeleend vinden. Tevens zijn er op onze website pagina's beschikbaar met foto's van alle werken uit onze collectie.


Werken op doek

Een schildersdoek is het weefsel dat wordt gebruikt om op te schilderen, meestal met olieverf of acryl. Het doek kan gemaakt zijn van kunststof, of natuurlijk materiaal als linnen, of katoen. Het wordt vastgemaakt met nagels of nietjes aan een stel houten latten, het spieraam. Met behulp van het aanhameren van houten wiggen wordt het doek gespannen.

Vroeger werden olieverfschilderen voornamelijk op hout gemaakt. Eén van de oudste nog bestaande schilderijen op doek is een Frans doek Madonna met de engelen uit 1410.

[bron: wikipedia]


Zeefdrukken

Zeefdruk (ook: serigrafie) is een druktechniek die gebruikt wordt voor vele grafische doeleinden, zoals textieldecoratie, affiches en kunstdrukken. Ook wordt deze techniek industrieel toegepast voor de productie van bijvoorbeeld printplaten en zonnecellen.

Het principe van de zeefdruktechniek is vrij eenvoudig. Een stuk fijn gaas van zijde, polyester of staal wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdrukraam wordt vervolgens (meestal) voorzien van een lichtgevoelige laag die door middel van een positief film belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan, waar de inkt doorheen gedrukt wordt. Men brengt de inkt (of soldeerpasta) op het raam aan en smeert deze met behulp van een rakel uit, waardoor de vorm van de sjabloon op het te bedrukken voorwerp (de beelddrager) wordt afgedrukt. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt.

[bron: wikipedia]


Werken op papier

Papier is een materiaal waarop kan worden geschreven en getekend en dat kan worden bedrukt door middel van een druktechniek. Het is doorgaans wit gemaakt door een bleekproces van de grondstoffen. Het kan worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals riet, bamboe of hout, of door hergebruik van materialen zoals oude kleding of oud papier. Het woord papier komt van de Cyperus papyrus, een rietsoort die in Egypte langs de Nijl groeit.

[bron: wikipedia]


Brons

Brons is een metaal. Het is een taai en corrosiebestendig materiaal, dat zich goed leent voor bewerking. Bronzen voorwerpen, van heel kleine tot heel grote, worden meestal gegoten.

Brons wordt wel verward met messing, vooral wanneer het materiaal verweerd is. Nieuwe bronzen objecten zijn gemakkelijker te onderscheiden aan de kleur. Messing is wat geel van kleur en brons is meer rood/roze van kleur.

Zie ook bronsgieten.

[bron: wikipedia]


Dibond

Dibond is de perfecte combinatie van aluminium en een harde kunststof. Het is opgebouwd uit drie lagen. Twee dunne laagjes aluminium met daartussen de harde, zwarte kunststof(polyethylene).

Dibond is licht, stevig en duurzaam materiaal.

Dibond maakt afdrukken van digitale kunst met een prachtige kleurintensiteit mogelijk. Het blijft vormvast en grote formaten blijven vrij licht van gewicht. Hierdoor wordt Dibond wereldwijd door galeriehouders gebruikt en gewaardeerd.

Voor de toplaag (waarop wordt geprint), kunt u kiezen uit verschillende typen aluminiumplaten. Een geborstelde aluminiumplaat zorgt voor een ruw, levendig effect. We noemen dit -vanwege een vergelijkbaar effect als roestvrij staal (RVS)- de Dibond RVS-look.

Voor een natuurlijk en helder effect printen we op een witte aluminiumplaat. Het wit wiordt niet geprint, het wit dat u ziet is dus de plaat. Dit geeft het gewenste effect. Wij printen op de matte zijde.

Verder zijn er toplagen in andere kleuren.

Het eindresultaat is geschikt voor binnen- én buitengebruik. Dankzij vormvastheid, duurzaamheid, weerbestendigheid en de mooie verschijningsvorm is Dibond flexibel inzetbaar. Binnen, bijvoorbeeld in uw woonkamer, blijven de digitale kunstwerken uiteraard het mooist.

Houd er wel rekening mee dat aluminium kwetsbaar is voor deuken en krassen.


Acrylaat

Wellicht kent u de term 'plexiglas'. Acrylaat is hetzelfde: een hoogwaardige, doorzichtige kunststof. Net zo doorzichtig als glas. Het materiaal is echter veel sterker dan glas, het zal niet snel breken. Het is tevens een stuk lichter.

Wij printen op de achterzijde. Aan de voorzijde ziet men door de transparante laag acrylaat het digitale kunstwerk. Dit creëert een echt glamoureffect aan de muur. Het geeft een "diep en scherp" effect. Door de glans is het een echte eyecatcher. Het materiaal spiegelt, niet elk ontwerp vinden wij geschikt voor deze afwerking.
Wij gaan voor het 'wow-effect'!


Raku

Raku stoken is een van oorsprong Japanse techniek waarbij het glazuur van een werkstuk (sterk) craqueleert. Het craquelé is zwart van kleur.

Werkwijze:
Eerst wordt een (gebakken) werkstuk geglazuurd. Daarna wordt het in bijvoorbeeld een hout- of gasoven zeer snel tot op een temperatuur van ca. 1000 °C gebracht. Het werkstuk wordt uit de oven gehaald en aan de buitenlucht blootgesteld. Door de snelle afkoeling gaat het glazuur craquelures vertonen. Vervolgens wordt het werkstuk in een zaagselton gelegd. Het zaagsel ontbrandt en veroorzaakt rook. De rook trekt in de craquelé.

[Bron: WikipediA]


 

2019-04-11 (4715)